Trenutna izložba   Od 05.11.2018.
"Iz kolekcije" Oton Gliha


O NAMA
TRENUTNA IZLOŽBA
ARHIVA IZLOŽBI
UVJETI IZLAGANJA
GDJE SMO
http://
Galerija Bruketa2
Copyright C 2010 by "Mala galerija Bruketa"
Sva prava pridržana

Galerija Bruketa 2
Strossmayerova 1

Mala galerija
Užarska 25
Telefon: +385 51 33 54 03


Internet: www.mala-galerija.hr
E-mail: mala-galerija@ri.t-com.hr

facebook
Riječkoj publici mamo posebnu priliku predstaviti dva djela akademskog slikara Otona Glihe, nastala pod zajedničkim nazivom "Gromače"; ulje na platnu (73 x 100 cm) iz 1988. godine te tuš u boji na papiru (70 x 100 cm) iz 1989. godine, posuđenih dobrom voljom vlasnice, za prigodu ovog izlaganja.

Oton Gliha (Črnomelj, 21. svibnja 1914. - Zagreb, 19. lipnja 1999.)

Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Zagrebu 1937. u klasi profesora Omera Mujadžića, Ljube Babića i Marina Tartaglie. Potom se usavršavao u Parizu1938/39. Studijski boravi u Italiji 1952. Prvi put je izlagao1938. na izložbi "Pola stoljeća hrvatske umjetnosti", potom ima samostalne izložbe u Zagrebu Rijeci, Beogradu, Ohridu, Sarajevu, Sao Paolu, Veneciji, Torinu, Milanu, Genovi itd. Dva puta 1962. te 1964. je izabran da izlaže na Venecijanskom bijenalu.
Slikao je pejzaže, portrete, mrtve prirode, univerzalno je prepoznatljiv po svojim gromačama.
Svojim je uvjerljivim izričajem postao dio europske povijesti umjetnosti XX. stoljeća.
Gromače se nalaze u brojnim privatnim zbirkama, muzejima u zemlji i svijetu. Zastupljen je u antologijama svjetskog slikarstva.

Glihini radovi u javnom prostoru šireg riječkog područja kao što su kameni mozaik u pristanišnoj zgradi Zračne luke Rijeka na otoku Krku, svečani zastor Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl.Zajca, diptih na ulaznom dijelu zgrade Jadroagent, slika izrađena za dvoranu za sastanke u današnjoj Privrednoj banci u Rijeci te kameni mozaik u hotelskom naselju Ad Tures u Crikvenici, najprepoznatljivija su djela zamišljena kao spoj umjetnosti-slikarstva ,skulpture i arhitekture.

U razgovoru Otona Glihe i Branka Fučića (Novi list, 5. srpnja 1972. godine) Gliha je rekao: "Ja slikam ritmove. Ja sam svoj ritam života našao u gromačama. To je jednostavno koincidencija. Ritmovi moga života preklopili su se s ritmovima gromača", a poznata je i autorova izjava "Onaj tko danas u mojim gromačama vidi samo gromače, ne razumije i ne osjeća moje slikarstvo, a onaj tko ih uopće ne vidi isto tako ne!"