O NAMA
TRENUTNA IZLOŽBA
ARHIVA IZLOŽBI
UVJETI IZLAGANJA
GDJE SMO
http://
Galerija Bruketa2
Copyright C 2010 by "Mala galerija Bruketa"
Sva prava pridržana

Galerija Bruketa 2
Strossmayerova 1

Mala galerija
Užarska 25
Telefon: +385 51 33 54 03


Internet: www.mala-galerija.hr
E-mail: mala-galerija@ri.t-com.hr

facebook
NATRAG
Ivan Kinkela

Od 30.04.2010.

Ivan Kinkela je rođen 1931. godine u Rijeci. Od mladosti je imao neodoljivu potrebu za likovnim izražavanjem kao autodidakt, a od svoje se 20-te bavio slikarstvom pod vodstvom riječkog slikara Jakova Smokvine.

Javno počinje izlagati svoje radove 1955., a od 1961., najprije kao gost Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke, a potom i u njegovu okrilju čijim je članom postao 1969. S HDLU-om je izlagao na mnogim grupnim izložbama u Rijeci, Opatiji, Zagrebu, Beogradu, Splitu, Banja Luci, Osijeku, Puli, ali i izvan zemlje u Firenzi, Faenzi, Rimu, Rostocku, Gdinji, New Yorku, Montevideu i Buenos Airesu. Održao je deset samostalnih izložbi, od kojih su najznačajnije one iz sredine 60-tih s radovima nadrealističkog ozračja.

Ilistrirao je nekoliko monografija, zbirku poezije Lucifera Martinija te ugledne riječke kulturne revije Dometi i La battana. Tiskana su i četiri 12-listovna kalendara s njegovim crtežima i slikama te jedna mapa crteža s vedutama Rijeke a šest radova nalaze se u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Za svoje je likovno stvaralaštvo Ivan Kinkela višekratno nagrađivan, 1970. mu je dodijeljena Srebrna plaketa za posebne zasluge povodom 25-te godišnjice oslobođenja Rijeke, a 1986 g. Godišnja nagrada Grada Rijeke za samostalnu izložbu Rijeka u crtežima.

Nažalost, za života nije dočekao svoje uvrštenje kao slikara u Likovnu enciklopediju Hrvatske. U pripremi se nalazi njegova monografija.